Comercianţi din Cireşoaia şi Coldău şi-au făcut piaţă în calea clienţilor

Câţiva producători şi comercianţi din Cireşoaia şi Coldău s-au adaptat rapid economiei de piaţă, guvernată de legile cererii şi ale ofertei, şi n-au mai aşteptat să vină cumpărătorii la ei: s-au dus ei spre clienţi. Unii cu certificate de producător la purtător, alţii cu PFA-uri, oamenii şi-au scos tarabele cu fructe şi legume de sezon la drumul mare, pe DN 17, în zona Restaurantului “Regal” din Coldău, şi au transformat traficul infernal de pe calea naţional-europeană în sursă de câştig.

“Aici s-a format vad”, explică scurt şi la obiect comercianţii care au preferat să-şi lase mesele din târgurile tradiţionale în favoarea pieţei ambulante de la Coldău.

Sub acuzaţia că fac mizerie şi deranjează, unii localnici n-au încăput de ei şi de clienţii lor, care găsesc util târgul volant ieşit în cale cu o ofertă ce nu e cu nimic mai prejos, în multe cazuri, decât cea din oraş: căpşuni de Satu Mare la 10 lei/kilogram, cireşe de Grecia la 30 de lei/kilogram, pere la 12 lei/kilogram, alături de alte legume şi fructe.

E drept că cei intraţi în toată această horă a tranzacţiilor de pe marginea drumului mai aruncă gunoaiele la întâmplare, recunosc oamenii, cu precizarea că un coş-două de colectare a deşeurilor le-ar fi utile dacă ar fi amplasate în zonă. În rest, comercianţii de aici s-au gândit chiar să-şi permanentizeze piaţa, prin mutarea acesteia pe terenul privat de vizavi, însă înţelegerile între părţi n-au ajuns deocamdată la un punct comun.