Centenarul românesc şi cel polonez, dedicaţii speciale la “Zilele Becleanului”

Colaborarea bună între România şi Polonia, vizibilă şi în relaţiile reciproce dintre Beclean şi oraşul Siepraw sau, în cadru mai larg, între Bistriţa-Năsăud şi regiunea Myślenice, s-a văzut şi la recenta sărbătoare a Becleanului, acolo unde o delegaţie semnificativă i-a reprezentat aici pe oaspeţii de peste hotare. Practic, ne leagă ideea Centenarului, căci dacă România sărbătoreşte anul acesta 100 de ani de la Marea Unire din 1918, Polonia îşi celebrează în 2018 declararea independenţei.

“Azi putem zice că Centenarul nostru şi al vostru a fost plătit cu sânge. Cu toţii suntem o comunitate, ne bucurăm că putem să vă fim alături. Toate dorinţele să vi se împlinească!”, a spus liderul grupului, Max Marek, Cetăţeanul de Onoare al oraşului Beclean, la “Zilele” festive recent încheiate.

Implicaţi activ în momentele maiestuoase ale evenimentului, căci au venit cu o fanfară care a cântat şi a defilat pe străzile localităţii, oaspeţii au avut parte de cinstirea oficială a autorităţilor locului, care le-au aşezat steagul de o parte a scenei din Piaţa Mare, în timp ce în cealaltă era tricolorul românesc.

Oficialii de aici urmează să le întoarcă vizita în curând, căci regiunea poloneză înfrăţită cu aceste meleaguri va găzdui pe tot parcursul anului o serie de manifestări dedicate aniversării lor istorice.

Chiar şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, le-a dedicat prietenilor de peste hotare cuvinte frumoase, îndemnând de la Beclean să le urmăm exemplul: “Să fim ma slavi, mai pragmatici! Să tratăm fiecare zi ca fiind de Centenar!”