Campionii etapei hipice naţionale de la Beclean, premiaţi de un demnitar din Ministerul Agriculturii

Parte din Cupa României, cea de-a doua etapă a Campionatului Naţional de atelaje cu doi cai s-a încheiat azi, pe hipodromul Hergheliei Beclean, acolo unde cele zece echipaje din concurs au oferit un adevărat regal, trecând cu măiestria caracteristică printre obstacolele cu dor câţiva centimetri mai depărtate decât roţile din spatele trăsurilor.

Cel mai bun s-a dovedit a fi Csoma Andrei, de la “Romsilva”, care a reuşit să termine proba fără niciun punct de penalizare, ajutat de  două superbe exemplare de la Herghelia Sâmbăta de Jos. I-a urmat, în clasamentul zilei de azi, Varga Roland, de la Clubul “Lipicai”, care şi-a luat o oarecare revanşă după ce a fost eliminat din maratonul de ieri. Pe poziţia a treia a încheiat ziua multiplul campion Bajko Tibor de la “Krigel”, cu cel mai bun timp la conuri şi două obstacole doborâte (şase puncte de penalizare), după ce a fost primul la finalul celor două zile de competiţie. Ghinionist s-a dovedit a fi azi Ilie Dutceac (“Romsilva”), eliminat din competiţie după ce cei doi Huţuli din Lucina, concurenţi la categoria poneilor, au avut un moment de răzvrătire, de nesupunere, lovind cu copitele din spate atelajul din care s-a rupt o bucată; or, din punctul de vedere al arbitrilor, faptul a fost inacceptabil, dovedind că relaţia intrinsecă dintre cal şi om nu a funcţionat azi în cei mai buni termeni, fapt pentru care s-au văzut nevoiţi să penalizeze echipajul.

Spectaculos prin definiţie, maratonul de ieri – cel care a pus serios la încercare rezistenţa fizică şi pregătirea tehnică a cailor şi a driverilor, pe un traseu de 15.700 de metri – i-a scos învingători pe Csoma Andrei (“Romsilva”), Bajko Tibor (“Krigel”) şi Paul Pop (“Lipicai)”, alias Jackie, din Bistriţa.

Întrecerea de vineri, unde s-au verificat ritmul, impulsia, flexibilitatea, relaxarea şi plasarea cailor, stilul şi acurateţea figurilor executate de către concurenţi, a fost câştigată de acelaşi Paul Pop din Bistriţa, aflat pe cai mari, în fapt doi Olandezi de sport care l-au purtat pe culmile victoriei şi la prezentare, şi la dresaj. Locul secund în clasamentul primei zile a etapei i-a revenit lui Bajko Tibor, de la Clubul “Krigel”, iar poziția a treia a fost împărțită între Csoma Andrei (la dresaj), de la “Romsilva”, și Varga Lorand (la prezentare), de la “Lipicai”.

În clasamentul general, rezultat la finalul probelor din toate cele trei zile de concurs, campioni s-au dovedit a fi Csoma Andrei (“Romsilva”) – locul 1, Bajko Tibor (“Krigel”) – al doilea, al treilea fiind bistriţeanul Paul Pop (“Lipicai)”, cel care ne-a reprezentat anul trecut ţara la Campionatul Mondial din Slovenia.

Organizatorii au oferit premii în bani (3.000 de lei în total), cupe şi diplome pentru primii cinci clasaţi, în cadrul unei festivităţi la care au participat: bistriţeanul Sorin Roşu Mareş, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan; prefectul Ovidiu Frenţ; subprefectul Ciprian Ceclen-Oprea; directorul Hergheliei Beclean, Traian Lăpuşte; şeful arbitrilor din concurs, Kelemen Attila.