Băile Figa încep vara 2018 sub straja planetei dragostei

Băile Figa încep mâine un nou sezon estival sub veghea Planetei Venus, numită aşa după zeiţa dragostei şi frumuseţii la romani, cel mai strălucitor obiect de pe cerul nostru, după Soare şi Lună. De aici, aceasta beneficiază de vizibilitate maxima pe orizontul de apus până în 17 august 2018, dată până la care se află în “elongație estică crescătoare”; în această perioadă se numeşte  “Luceafarul de seară” şi se poate observa după apus, până la ora 22.50, fiind cel mai luminos corp ceresc după Lună.

Venus va intra în elongație vestică din ianuarie 2019 (ultima dată a fost în elongație vestică în decembrie 2017), iar atunci o să  se numească “Luceafărul de dimineață” şi o să fie fie vizibilă pe orizontul de răsărit, înainte de apariţia Soarelui. În astronomie, elongația este unghiul dintre Soare și Planetă, așa cum se observă de pe planeta noastră.

Revenind cu picioarele pe Pământ, trebuie să precizăm că staţiunea se deschide oficial mâine, data de la care se aplică, până la 1 octombrie 2018, tarifele aprobate de Consiliul Local: 15 lei/persoană intrarea în parcul balnear (şezlongul e inclus în preţ în limita stocului disponibil); 10 lei/persoană accesul la bazinul interior; 10 lei/brăţara pentru utilizarea toboganelor din Aqualand; 30 de lei/oră e taxa pentru terenul de fotbal; 10 lei/oră – pentru tenis; 2 lei costă 20 de minute la saună sau la jacuzzi; 2 lei e ora de fitness; 50 de lei face abonamentul în plină vară (acesta nu e valabil sâmbăta şi duminica, zile când se aplică tarifele normale), dacă titularul acestuia a frecventat parcul de distracţii acvatice mai multe luni la rând în extrasezon, inclusiv în luna aprilie.

Primăria Beclean a finalizat de câteva zile bune ultimele pregătiri dinaintea deschiderii oficiale a sezonului, astfel că le-a oferit bonus o săptămână de distracţii acvatice trecătorilor care au profitat din plin de bălăceala netaxată în această perioadă propice băilor.

În acelaşi timp, o serie întreagă de noutăţi administrative vin cu îmbunătăţiri substanţiale în oferta Aqualand-ului: o aducţiune de gaz realizată de curând va duce la încălzirea apei (38.000 de litri) în bazinul pentru adulţi, ultimul construit la exterior (în stânga, lângă zona de picnic), în timp ce copiii mici (cu vârste de până la 5 – 10 ani) au parte de un nou spaţiu pentru scăldat, cu legătură spre râul leneş, cu apă încălzită de la centrala interioară şi cu diverse forme de divertisment acvatic: jucării deosebite şi jeturi spectaculoase. Sisteme moderne de filtrare şi curăţare a fluidului din bazine vor asigura, în permanenţă, calitatea necesară furnizării în cele mai bune condiţii a serviciilor balneare. Iar veştile nu se opresc aici: pentru sezonul 2019 va fi disponibil un nou tobogan mare, a cărui construcţie va începe în toamnă.

Pe lângă toate acestea, lucrările de recondiţionare, amenajare şi modernizare au cuprins toate sectoarele staţiunii: s-a construit un nou modul de toalete, aleile s-au pavat pentru accesul cât mai facil spre obiectivele staţiunii întinse pe 15 hectare, podelele de lemn ale bazinului cu apă naturală sărată s-au schimbat cu unele din materiale mai rezistente, elemente de decor acvatic înveselesc zona organizată special pentru copii, râul leneş s-a recondiţionat total, terasa pentru servirea mesei s-a modernizat complet, interiorul clădirii s-a renovat, iar binecunoscutele tobogane pentru adulţi sunt gata să le ofere senzaţii tari turiştilor.

Iar apa din bazine e atât de clară, că natura se oglindeşte în ea.