Antreprenorii de mâine s-au antrenat azi la Beclean

19 firme de exerciţiu reprezentând licee din Beclean, Alba Iulia, Sângeroz-Băi, Baia Mare şi Cluj Napoca au prezentat standuri cu diferite produse şi servicii în cadrul celei de-a doua ediţii a Târgului naţional de profil găzduit azi de Colegiul Naţional “Petru Rareş” din Beclean. Evenimentul a adus în concurs şi 122 de echipe cu participare indirectă, de la şcoli din ţară, dar şi din Ungaria, mult mai multe decât la ediţia de anul trecut, când în jur de 50 de firme de exerciţiu intraseră în competiţie.

Desfăşurată sub denumirea “Elevii de azi, antreprenorii de mâine”, activitatea coordonată de profesoarele Corina Rus şi Emese Cîmpean se axează pe şase secţiuni din evaluarea cărora vor fi desemnate cele mai bune: standuri, materiale promoţionale, cataloage profesionale, mascote, tranzacţii, firme participante. Juriul este format din reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Primăriei Beclean, ai sponsorului local, ai Colegiului Naţional “Petru Rareş” Beclean, ai Colegiilor Tehnice “Infoel” şi “Grigore Moisil” Bistriţa, ai Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Beclean şi al Consiliului Şcolar al Elevilor (preşedintele Vasile Lorand Bindea).

“Aşa trebuie să arate şcoala! Efortul vostru trebuie aplaudat! Să nu vă fie frică să îndrăzniţi în viaţă!” a îndemnat directorul Colegiului beclenar, prof. Cristian Nicula, cu speranţa că elevii implicaţi le dau un exemplu molipsitor colegilor lor şi cu precizarea că a fi antreprenor e de multe ori mai greu decât să activezi ca profesor, doctor sau inginer.

“Voi sunteţi viitorul!”, a punctat viceprimarul Mathe Ştefan, bucuros că şcoala face trecerea de la teorie la practică, în deschiderea oficială a Târgului, ocazie în care au mai venit să-şi declare susţinerea Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud.

Unele standuri s-au evidenţiat prin produsele gastronomice prezentate, începând de la miere, prăjituri şi dulceţuri de casă şi continuând cu alte produse bio ce susţin şi promovează alimentaţia sănătoasă. Liceul Tehnologic “Ion Căian Românul” din Căianu Mic a adus, de plidă, “Mâncare ca la mama acasă”, servită pe o masă cu flori tricolore, de tineri îmbrăcaţi în costume populare, la fel ca profesorul lor coordonator: balmoş, sarmale, minciunele, pandişpan cu fructe, slănină, cozonac umplut cu nucă, smântână, cocorăzi, plăcintă cu brânză, pâine de casă, păscuţe, prăjitură cu mere.

În cadrul unei firme de exerciţiu, tinerii sunt învăţaţi să aplice în practică, într-un demers de simulare, întreaga activitate desfăşurată la nivelul unei firme reale: cu vânzări, cumpărări, emiterea de bonuri, chitanţe, conceperea de reclame, produse, administrare ş-a.m.d. Este vorba despre o metodă interactivă de educare, prin aplicarea interdisciplinară a cunoştinţelor şi aprofundarea reală a competenţelor dobândite. Beneficiile reies din analogiile şi legăturile iniţiate în mediul economic real, acolo unde există competitivitate, afaceri şi cultură economică, motivând elevul să dobândească competenţele necesare inserţiei pe piaţa muncii.